Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Van wietplant tot kuur voor kanker

De Britse krant “The Independent” berichtte onlangs over de moeder van een aan ongeneeslijke kanker stervend zoontje. Moederlief zou op eigen houtje haar zoon genezen hebben door haar zoon cannabis toe te dienen. Maar kanker, in dit geval leukemie, met cannabis genezen, kan dat eigenlijk wel?

De eerste berichtgeving wat betreft dit geval is afkomstig van de Bitse tabloid, The Independent. http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/teenager-deryn-boy-dying-cancer-mother-callie-blackwell-recover-medical-marijuana-cannabis-weed-a7652106.html

Hierin doen moeder en zoon hun relaas over hoe het toedienen van cannabis het leven van de zoon gered zou hebben.

Hoe overtuigd de moeder ook mag zijn over de genezende effecten van cannabis, het wil niet zeggen dat cannabis nu ook het wondermiddel is in de behandeling van kanker.

Medicinale toepassingen van cannabis

Het gebruik van cannabis als medicijn is niet nieuw. Bekend is dat zeker al vijf duizend jaar geleden, in het oude China, cannabis werd gebruikt voor pijnbestrijding bij aandoeningen als reuma en als remedie tegen enkele andere aandoeningen, als malaria. Kortom, het medicinaal gebruik van cannabis is al duizenden jaren oud en door de eeuwen heen, niet alleen in China, ook als zodanig in gebruik gebleven.

Tegenwoordig wordt het nog steeds gebruikt in pijnbestrijding bij, met name, kanker en reuma patiënten. Ook kan cannabis helpen met het bestrijden van de bijwerkingen van een chemokuur, waar het misselijkheid en overgeven kan onderdrukken.

Cannabis kan dus gebruikt worden bij het behandelen van symptomen van (de behandeling van) kanker, maar heeft wat medicinaal gebruik ook nog andere toepassingen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat cannabis inderdaad kan helpen bij het bestrijden van (chronische) pijn,het verminderen van spierkrampen bij multiple sclerose, en het verminderen van tics bij het Gilles de la Tourette Syndroom.

Daarnaast is er nog een een indrukwekkende lijst met aandoeningen waarbij cannabis ook een positieve invloed zou kunnen hebben, maar waar de werkzaamheid nog niet is aangetoond.

De heilzame werking van medicinale cannabis kan zeker niet ontkent worden.

Toch wil dit niet zeggen dat er geen “reguliere” medicatie bestaat met dezelfde werking, en heeft cannabis uiteraard de welbekende uitwerking waarvoor het over het algemeen als “genotsmiddel” wordt gebruikt.

De werking van cannabis moet dus zeker niet onderschat worden. Maar dat maakt het nog steeds geen geneesmiddel, en zeker niet als wondermiddel tegen kanker.

Wonderkuur

Het wonderlijk verhaal van de moeder die haar zoontje wist te genezen met cannabis werd gretig overgenomen door diverse media. Niemand lijkt de moeite genomen te hebben of kanker, in welke vorm dan ook, wel genezen kan worden door middel van cannabis. Dit terwijl er toch wel degelijk onderzoek naar is gedaan.

Dit onderzoek wordt vooral gedaan op muizen. En wonderwel heeft cannabis een effect op de groei en verspreiding van bepaalde soorten kanker. Met name bij long en borstkanker heeft cannabis, of beter bepaalde stoffen in de cannabis, zoals THC, een positief effect.

Toch is cannabis bij lange na nog geen geneesmiddel, en zeker geen vervanging voor reguliere behandeling voor welk ziekte of aandoening dan ook. Ondanks berichtgeving in de media, en zeker op sommige “alternatieve” is de werkelijkheid iets genuanceerder.

http://www.huffingtonpost.com/mary-otte/no-cannabis-is-not-a-cure_b_9292238.html

De realiteit

Toch heeft cannabis wel een hoop eigenschappen die zeker niet genegeerd kunnen worden. Ten eerste heeft cannabis wel degelijk invloed op bepaalde soorten tumoren, in die zin dat het de toevoer van bloed naar tumoren kan minderen, waardoor een tumor effectief niet, of minder snel, kan groeien. Dit geldt echter maar voor enkele soorten kanker, zoals hersentumoren, long en borstkanker. Leukemie, waar de jongen uit de bovenstaande claim aan leed, komt niet voor op het (korte) lijstje waarbij cannabis baat kan hebben op de ziekte zelf. En dit is ook niet zo verwonderlijk, aangezien leukemie weliswaar kanker is, maar een totaal andere. Ook komen bij leukemie geen tumoren voor, maar bevinden de kankercellen zich vrij in de bloedbaan.

Wat betreft de effecten van cannabis op leukemie. De jubelberichten wat dit betreft zijn in overvloed te vinden op websites van allerlei pluimage. En uiteraard de talloze websites waar, onder andere, cannabis olie wordt verkocht. Daarnaast dringen jubel verhalen af en toe ook door tot grotere media, zoals boven aan dit artikel. Verhalen die dan ook weer zonder een beetje de feiten te controleren, zonder meer worden overgenomen door andere media.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3116552/2017/03/29/Jongen-met-terminale-kanker-geneest-nadat-moeder-hem-stiekem-cannabis-gaf.dhtml

Een van de weinige media die korte metten maakte met het genezen van kanker door cannabis was Een Vandaag op de nationale radio zender Radio1. http://binnenland.eenvandaag.nl/radio-items/73027/feit_of_fictie_kan_cannabis_kanker_genezen_

En uiteraard doken andere alternatieve media er ook boven op en presenteerden het als alweer het bewijs dat kanker is te genezen met cannabis. Een gevaarlijke trend die zich steeds meer lijkt door te zetten. Maar weinigen schijnen zich te realiseren dat dit spelen met levens van anderen is.

Tenslotte

Dat cannabis niet totaal kan worden afgeschreven als ondersteuning van het behandelen van kanker is niet te ontkennen. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq

Maar voor het ook werkelijk zo ver is, zal er nog veel onderzoek verzet moeten worden. Iets wat in dit geval een uniek probleem oplevert.

Het testen en experimenten met cannabis gebeurd in hoofdzaak op muizen. Mocht het ooit zover komen dat een eventuele experimentele cannabis kuur getest kan worden, dan stelt dat onderzoekers voor een moreel dilemma: Kun je kanker patiënten vragen geen reguliere behandeling te volgen, om in plaats van dat een nieuwe behandeling te testen.

De raad die Harvard professor Dr. Lester Grinspoon in een Huffington Post artikel geeft wat betreft cannabis en het behandelen van kanker lijkt vooralsnog het beste wat kanker patiënten kunnen verwachten van cannabis. Namelijk, heel in het kort, voeg cannabis toe aan het behandelen van kanker, maar als ondersteuning en symptoom bestrijding. Maar nooit als alternatief voor reguliere behandeling!

Een wijze raad waar menig charlatan nog een puntje aan kan zuigen!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
16
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x