Van wietplant tot kuur voor kanker

De Britse krant “The Independent” berichtte onlangs over de moeder van een aan ongeneeslijke kanker stervend zoontje. Moederlief zou op eigen houtje haar zoon genezen hebben door haar zoon cannabis toe te dienen. Maar kanker, in dit geval leukemie, met cannabis genezen, kan dat eigenlijk wel?

De eerste berichtgeving wat betreft dit geval is afkomstig van de Bitse tabloid, The Independent. http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/teenager-deryn-boy-dying-cancer-mother-callie-blackwell-recover-medical-marijuana-cannabis-weed-a7652106.html

Hierin doen moeder en zoon hun relaas over hoe het toedienen van cannabis het leven van de zoon gered zou hebben.

Hoe overtuigd de moeder ook mag zijn over de genezende effecten van cannabis, het wil niet zeggen dat cannabis nu ook het wondermiddel is in de behandeling van kanker.

Medicinale toepassingen van cannabis

Het gebruik van cannabis als medicijn is niet nieuw. Bekend is dat zeker al vijf duizend jaar geleden, in het oude China, cannabis werd gebruikt voor pijnbestrijding bij aandoeningen als reuma en als remedie tegen enkele andere aandoeningen, als malaria. Kortom, het medicinaal gebruik van cannabis is al duizenden jaren oud en door de eeuwen heen, niet alleen in China, ook als zodanig in gebruik gebleven.

Tegenwoordig wordt het nog steeds gebruikt in pijnbestrijding bij, met name, kanker en reuma patiënten. Ook kan cannabis helpen met het bestrijden van de bijwerkingen van een chemokuur, waar het misselijkheid en overgeven kan onderdrukken.

Cannabis kan dus gebruikt worden bij het behandelen van symptomen van (de behandeling van) kanker, maar heeft wat medicinaal gebruik ook nog andere toepassingen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat cannabis inderdaad kan helpen bij het bestrijden van (chronische) pijn,het verminderen van spierkrampen bij multiple sclerose, en het verminderen van tics bij het Gilles de la Tourette Syndroom.

Daarnaast is er nog een een indrukwekkende lijst met aandoeningen waarbij cannabis ook een positieve invloed zou kunnen hebben, maar waar de werkzaamheid nog niet is aangetoond.

De heilzame werking van medicinale cannabis kan zeker niet ontkent worden.

Toch wil dit niet zeggen dat er geen “reguliere” medicatie bestaat met dezelfde werking, en heeft cannabis uiteraard de welbekende uitwerking waarvoor het over het algemeen als “genotsmiddel” wordt gebruikt.

De werking van cannabis moet dus zeker niet onderschat worden. Maar dat maakt het nog steeds geen geneesmiddel, en zeker niet als wondermiddel tegen kanker.

Wonderkuur

Het wonderlijk verhaal van de moeder die haar zoontje wist te genezen met cannabis werd gretig overgenomen door diverse media. Niemand lijkt de moeite genomen te hebben of kanker, in welke vorm dan ook, wel genezen kan worden door middel van cannabis. Dit terwijl er toch wel degelijk onderzoek naar is gedaan.

Dit onderzoek wordt vooral gedaan op muizen. En wonderwel heeft cannabis een effect op de groei en verspreiding van bepaalde soorten kanker. Met name bij long en borstkanker heeft cannabis, of beter bepaalde stoffen in de cannabis, zoals THC, een positief effect.

Toch is cannabis bij lange na nog geen geneesmiddel, en zeker geen vervanging voor reguliere behandeling voor welk ziekte of aandoening dan ook. Ondanks berichtgeving in de media, en zeker op sommige “alternatieve” is de werkelijkheid iets genuanceerder.

http://www.huffingtonpost.com/mary-otte/no-cannabis-is-not-a-cure_b_9292238.html

De realiteit

Toch heeft cannabis wel een hoop eigenschappen die zeker niet genegeerd kunnen worden. Ten eerste heeft cannabis wel degelijk invloed op bepaalde soorten tumoren, in die zin dat het de toevoer van bloed naar tumoren kan minderen, waardoor een tumor effectief niet, of minder snel, kan groeien. Dit geldt echter maar voor enkele soorten kanker, zoals hersentumoren, long en borstkanker. Leukemie, waar de jongen uit de bovenstaande claim aan leed, komt niet voor op het (korte) lijstje waarbij cannabis baat kan hebben op de ziekte zelf. En dit is ook niet zo verwonderlijk, aangezien leukemie weliswaar kanker is, maar een totaal andere. Ook komen bij leukemie geen tumoren voor, maar bevinden de kankercellen zich vrij in de bloedbaan.

Wat betreft de effecten van cannabis op leukemie. De jubelberichten wat dit betreft zijn in overvloed te vinden op websites van allerlei pluimage. En uiteraard de talloze websites waar, onder andere, cannabis olie wordt verkocht. Daarnaast dringen jubel verhalen af en toe ook door tot grotere media, zoals boven aan dit artikel. Verhalen die dan ook weer zonder een beetje de feiten te controleren, zonder meer worden overgenomen door andere media.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3116552/2017/03/29/Jongen-met-terminale-kanker-geneest-nadat-moeder-hem-stiekem-cannabis-gaf.dhtml

Een van de weinige media die korte metten maakte met het genezen van kanker door cannabis was Een Vandaag op de nationale radio zender Radio1. http://binnenland.eenvandaag.nl/radio-items/73027/feit_of_fictie_kan_cannabis_kanker_genezen_

En uiteraard doken andere alternatieve media er ook boven op en presenteerden het als alweer het bewijs dat kanker is te genezen met cannabis. Een gevaarlijke trend die zich steeds meer lijkt door te zetten. Maar weinigen schijnen zich te realiseren dat dit spelen met levens van anderen is.

Tenslotte

Dat cannabis niet totaal kan worden afgeschreven als ondersteuning van het behandelen van kanker is niet te ontkennen. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq

Maar voor het ook werkelijk zo ver is, zal er nog veel onderzoek verzet moeten worden. Iets wat in dit geval een uniek probleem oplevert.

Het testen en experimenten met cannabis gebeurd in hoofdzaak op muizen. Mocht het ooit zover komen dat een eventuele experimentele cannabis kuur getest kan worden, dan stelt dat onderzoekers voor een moreel dilemma: Kun je kanker patiënten vragen geen reguliere behandeling te volgen, om in plaats van dat een nieuwe behandeling te testen.

De raad die Harvard professor Dr. Lester Grinspoon in een Huffington Post artikel geeft wat betreft cannabis en het behandelen van kanker lijkt vooralsnog het beste wat kanker patiënten kunnen verwachten van cannabis. Namelijk, heel in het kort, voeg cannabis toe aan het behandelen van kanker, maar als ondersteuning en symptoom bestrijding. Maar nooit als alternatief voor reguliere behandeling!

Een wijze raad waar menig charlatan nog een puntje aan kan zuigen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.dulcet.nl/2017/04/01/wietplant-tot-kuur-kanker/

17 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Er valt nog veel te ontdekken wat betreft cannabis. Gelukkig wordt er eindelijk goed onderzoek gedaan.

   

  1. Ja, ondanks de verwijten en beschuldigingen  van complot idioten dat “Big Pharma” dit soort zaken verdoezelen, is de informatie gewoon aanwezig. Zelfs op een Amerikaanse overheids site staan de bevindingen gewoon opgesomd.

   Als hier een werkzaam medicijn, of zelfs een kuur, uitgehaald kan worden, kan er uiteraard net zo goed aan verdiend worden.

 2. “… she did make one good point, specifically that she never claimed that cannabis cured Deryn’s two cancers … Although she clearly portrays cannabis as having been vital to her son’s seemingly miraculous recovery,

  to her it was because

  it somehow helped rescue the failing bone marrow transplant,

  not because it cured his cancer.

  https://sciencebasedmedicine.org/did-cannabis-cure-deryn-blackwell-of-his-two-cancers/

  1. Dat is inderdaad wat genuanceerder dan waar ik het vond. Als ik alle informatie wat cannabis betreft dat ik heb gelezen allemaal een beetje goed interpreteer, kan cannabis wel een steun zijn. Wellicht heeft het in dit geval net dat beetje hulp gegeven aan het lichaam van dat jochie dat het net genoeg was om de behandeling te laten aanslaan.

   Maar goed,dan gok ik ook maar wat.

 3. De zoon van mijn vrouw krijgt cannabis olie als experiment (en wetenschappelijk verantwoord…) om te kijken of dat invloed heeft op zijn spierspanning. Keurig begeleid door artsen, dubbelblind met placebo, etc. Ben benieuwd naar de uitkomsten.

  1. Dus je weet niet of hij het werkelijk krijgt, of juist de placebo?
   Ik neem dan aan dat als het blijkt te werken bij degenen die geen placebo krijgen,  hij het hoe dan ook wel gaat krijgen als het werkt?

   Het is ook vrij te koop, geloof ik.

  2. Spierspanning, dat is een soort van kramp of zo trouwens?

 4. Ja, komt van spastisch. Cerebrale parese officieel.

 5. Ik denk dat het idd wel baat heeft bij verschillende soorten kanker. En het is goed dat ze daar onderzoek naar doen. Het is alleen zo jammer dat die onderzoeken zo lang duren 🙁

  Het werkt trouwens ook goed bij Parkinson

  https://www.mediwietsite.nl/kijk-hoe-wietolie-helpt-parkinson/

   

 6. Talloze patiënten gebruiken cannabis tegen allerlei verschillende aandoeningen, de Amerikaanse overheid erkent dat cannabis kankercellen doodt en veteranen gebruiken de plant tegen psychische problemen.

  Er zijn tenminste 100 studies die aantonen dat de plant één van de meest voorkomende ziektes kan bestrijden: kanker.

  http://www.trueactivist.com/there-are-now-100-scientific-studies-proving-cannabis-cures-cancer/

  De cannabisplant word al duizenden jaren gekweekt.

  http://www.ozarkia.net/bill/pot/RiseFallMarijuana.html

  1. Nou, het is heel simpel eigenlijk. Cannabis geneest kanker niet, en tegen beter weten in beweren en opdringen van wel is een verwerpelijke bezigheid.

   Je zou die beweringen zelf eens moeten checken, “ufo” ! Je zal zien dat het of totale onzin is, en/of een gedeeltelijke uittreksel van een groter artikel.

   Daarbij, KAN inderdaad hier en daar een positieve invloed (zie artikel) waargenomen worden, maar bij lange na geen kuur. En dat dan nog alleen maar bij bepaalde soorten van kanker.

   Ik ontken trouwens niet de positieve eigenschappen van cannabis. En het wordt ook al best wel vaak toegepast bij allerlei soorten van aandoeningen. Maar in geen enkel geval is het een geneesmiddel. Wellicht dat ooit nog kan worden, maar beweren dat het dat nu wel is, is niks meer dan radeloze mensen valse hoop geven. En dat vind ik zelf nogal verwerpelijk.

   Ik snap die drang om van cannabis een wondermiddel te maken ook niet zo goed. Waarom willen mensen, uiteraard allen zonder die nare ziekte, zo graag die onzin opdringen? Daar kunnen doden door vallen!  Wie zo ziek is, en dit gelooft, gaat dood zonder een reguliere behandeling. Zo simpel is het. Voorbeelden zat onderhand.

   1. Tja een wondermiddel die 100% geneest bestaat ook niet. Hoe graag sommige mensen dat ook zouden willen.

    1. Ik ben er van overtuigt dat dat toch nog wel eens zal gebeuren, zo’n “wondermiddel”. Wellicht dat cannabis daar best wel een rol in kan spelen. Het is dan wel geen geneesmiddel voor wat dan ook, maar het heeft wel wat potentie. En dat is ook de bron van alle onzin die rondgaat. Die idioten zoeken halve en hele waarheden, mixen het door elkaar, en een wondermiddel is geboren.

     We zullen zien 🙂 Ik heb mensen om me heen zien overlijden aan die nare ziekte, en ook gezien wat een beetje (valse) hoop kan aanrichten. Vandaar dat ik me ook zo kan ergeren aan die idioten met dit soort waanzin. Ik vind het op het misdadige af….

 7. Ik maak THC en CBD olie zelf, volgens de Simpson methode. Dat doe ik, sinds de kanker van mijn oma. Het bleek toen erg lastig, aan THC olie te komen of tegen absurde prijzen. De overheid zou het daarom meer toegankelijk moeten maken…
  Zelf gebruik ik het voor mijn slaapproblemen en mijn partner voor de spierziekte. Het is goed tegen vele ziektes en gewoon plantaardig!

  [EDIT MODERATOR: Er wordt op deze site geen handel gedreven of zaken als cannabis(olie) gepromoot! En al helemaal niet gelinkt aan kanker!]

  1. Interessant, hoe maak je die olie?

   1. Die waanzin over dat cannabisolie kanker zou genezen moet maar eens over zijn hier. Die Simpson claimt dat het zijn huidkanker genezen zou hebben, maar heeft om te beginnen al fout wat huidkanker is. De zoveelste kwakzalver die een leuke handel opgezet heeft.

    Weg er mee. Wie daar in mee wil gaan moet dat maar doen, maar niet hier!  Het mag duidelijk zijn dat cannabisolie bij veel aandoeningen kan bijdragen aan verlichting van klachten. Maar nergens is er ook maar een puist mee genezen. En zeker geen kanker.

    Even voor de duidelijkheid: Wie echt een melanoom heeft en vertrouwd op mensen als dit helpt zichzelf binnen de kortste keren het graf in! Levensgevaarlijk, moraalloos en in mijn ogen ook crimineel.

    Dit is de enige en laatste waarschuwing!

 8. Hebben jullie wel eens van het “ecs endocannabinoid system” gehoord?

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Endocannabinoid_system

  Gewoon een vraagje hoor. Ik vond het zelf wel interessant.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: