Planetoïde onderzocht op “buitenaardse” signalen.

Onderzoekers zijn nog steeds gefascineerd door de bizarre planetoïde Oumuamua. Zo gefascineerd dat SETI een telescoop uitleent om de planetoïde te controleren op buitenaardse signalen.

Het klinkt als science fiction. Een planetoïde die ons zonnestelsel binnen raast maar in werkelijkheid een buitenaardse sonde, of wellicht wel een ruimteschip is. Toch is dit wat onderzoekers willen onderzoeken.

Vandaag werd bekendgemaakt dat met de 100 meter Greenbank Telescoop in het Amerikaanse West Verginia de planetoïde nader wordt bekeken. Of beter, wordt beluisterd.

De Greenbank radio telescoop  is in gebruik door SETI in de zoektocht naar buitenaards leven, maar wordt binnenkort op de planetoïde gericht.

Deskundigen op het gebied van ruimtevaart wezen er onlangs op dat de vorm van de planetoïde wat vorm betreft ook de meest logische vorm is voor een interstellair ruimteschip.

Hoewel een “natuurlijke” oorsprong de meest waarschijnlijke is, is er nog steeds geen uitsluitsel over wat deze oorsprong dan kan zijn.

https://breakthroughinitiatives.org/news/14

Met behulp van de Green Bank telescoop wordt nu dan gehoopt meer antwoorden te krijgen. De kans dat het hier inderdaad om een interstellair ruimteschip gaat is uiteraard klein. Maar ook dan kan de telescoop wellicht wat meer vragen beantwoorden. Vragen zoals of er zich ook water of ijs op de planetoïde bevindt.

De telescoop zal 13 December om 21:00 uur onze tijd beginnen met luisteren en met vier intervallen dat tien uur doen.

https://www.space.com/39046-interstellar-object-oumuamua-breakthrough-listen-project.html

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.dulcet.nl/2017/12/11/de-bizarre-planetoide-oumuamua-wordt-onderzocht-op-buitenaardse-signalen/

17 reacties

Naar het reactie formulier

 1. https://twitter.com/universetoday/status/940491690498035712

  Volgens mij hebben we toch eens de primeur in Nederland te pakken 🙂 Zal me benieuwen welke media het vandaag meer oppikken.

 2. Zou mooi zijn als die ineens weg vliegt met Warp Speed 😉

  https://www.space.com/32712-warp-drive-hyperspace.html

   

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Eon_(boek)

   Goed leesvoer, weet ik uit ervaring..

 3. dus gooit trumie der -óók- weer wat tegenaan

  Donald Trump heeft bekend gemaakt dat NASA met bemande ruimtevluchten naar Mars en de Maan gaat om zo “Amerika’s trotse plaats in de ruimte” terug te eisen.”Het is de taak van Amerika om voorop te gaan in de eeuwige zoektocht van de mens naar kennis en om de leider te zijn van alle naties in onze ontdekkingsreis naar het grote onbekende,” zei de Amerikaanse president tijdens een bijeenkomst waar ook Buzz Aldrin aanwezig was, de tweede astronaut die voet op de maan zette.Het nieuwe ruimteplan maakt het mogelijk voor NASA om “een innovatief ruimte-ontdekkingsprogramma te leiden waarbij Amerikaanse astronauten naar de maan worden gestuurd en uiteindelijk naar Mars.”Trump noemde nog de aanwezigheid van Jack Schmitt, de laatste astronaut die 45 jaar geleden op de maan landde. “Vandaag zweren we dat hij niet de laatste zal zijn. En ik verwacht dat we op nog vele andere plaatsen zullen neerstrijken behalve de maan,” aldus de president.Trump beloofde plechtig dat het Amerikaanse ruimtevaartprogramma “weer de rest van de mensheid zal leiden en inspireren.” Het nieuwe beleid zal “leiden tot een missie naar Mars en wie weet, ooit, naar vele andere werelden.”De president kondigde ook trots aan dat de astronauten de ruimte ingaan met “in de VS gemaakte raketten.” Het nieuwe beleid wordt gezien als een “hernieuwde focus van NASA op haar hoofdmissie, de ontdekking van de ruimte.”

  1. Weer een duur prestige project dat eigenlijk geen nut heeft…

   1. Het zal in de verre toekomst mogelijk wel nut hebben om opnieuw naar de maan te gaan. De helium-3 wacht daar op ons !

    1. Alleen als kernfusiecentrales ook echt werken 🙂 Maar dan nog is er op de maan niet echt veel te vinden en hoef je er niet op te rekenen dat als Amerikanen die boel in handen krijgen de rest van de wereld daar echt van zal profiteren. Op zijn best zullen een paar wereldmachten de boel verdelen en heeft de rest van de wereld het nakijken.

 4. Hier nog wat aanvullend nieuws

 5. Hmm, link niet in beeld?

  http://www.Independant.co.uk

  even scrollen

 6. Zucht:)

   

  http://www.Independent.co.uk

  1. Ik neem aan dat je deze link bedoeld: http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/oumuamua-alien-spacecraft-proof-life-seti-breakthrough-latest-asteroid-ship-a8104771.html

   🙂

   Het is inderdaad een bijzonder ding, maar als het echt een ruimteschip of sonde is, dan eet ik mijn toetsenbord op 🙂 Ik ga er van uit dat het meer een promotiestunt is van de Russische sponsor. We zullen zien…

  2. Ik zie al waar je link is gebleven.. Die heb je in het de website veld gezet die optioneel kan invullen als je geen lid bent, of niet ingelogd bent. Maar die is bedoeld voor een eventuele verwijzing naar een eigen website 🙂

    

 7. Ha ok, dank!:)

  1. Geen dank 🙂 Als je een account zou aanmaken zie je al die dingen niet meer.

 8. Vanmorgen om 7 uur zou het zoeken klaar moeten zijn. Nog niks nieuws, iedereen kan de, toch wel wat misplaatste, hoop weer laten varen 🙂 Als er wel iets was gevonden hadden we dat ongetwijfeld al wel gehoord…

   

 9. http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/opmerkelijk/vreemd-object-uit-de-ruimte-blijkt-inderdaad-erg-vreemd/ar-BBH0P9Q?li=BBoPOOe&OCID=HPDHP

  Het zou kunnen verklaren waarom “Oumuamua niet de activiteit vertoonde die we van een interstellair object zouden verwachten, toen hij begin september in de buurt van onze zon kwam”, zo klinkt het in Nature Astronomy.

  Normaal gesproken vliegen er door de ruimte voornamelijk kometen, die doordat ze voor een groot deel uit ijs bestaan, een ‘staartje’ krijgen als ze de zon naderen. Dat komt doordat het ijs verdampt en stof meevoert. Maar Oumuamua had dat staartje niet toen hij de zon passeerde. Dat zou dus komen doordat het object een mantel heeft van een halve meter dik, waardoor het ijs behouden bleef.

  Die laag zou zijn ontstaan doordat het object aan grote hoeveelheden kosmische straling is blootgesteld, wat gebeurt als het al heel lang op grote snelheid door de ruimte raast. De structuur van het ijs is daardoor veranderd, waardoor zich een isolerende mantel heeft gevormd.

  Het is voor het eerst dat wetenschappers een rotsblok hebben ontdekt uit een ander sterrenstelsel. Het bewoog zich vermoedelijk al honderden miljoenen jaren door de ruimte. Ouamuamua is rood, heeft de vorm van een sigaar en is ongeveer 400 meter lang. Het object heeft, vooral vanwege de vorm, de theorieën over buitenaards leven weer aangewakkerd. Maar tot nu toe zijn er geen signalen dat het ding afkomstig is van aliens.

  1. Herman, even een tip 🙂 Als je rechtstreeks van een site kopieert dan neem je de opmaak van die site ook mee, en wordt je comment hier afgekeurd omdat het ook vol (hier dan niet zichtbare) code/html zit. Ten tweede, hele artikelen overnemen is verboden. auteursrechten enzo..

   Wat buitenaards leven betreft.. Of het nu een nieuw gevonden planeet is, of een ufo, het wordt er altijd standaard weer bijgesleept. Mij zelf lijkt het wat ufo’s, en ook dit soort dingen betreft, toch handiger eerst maar eens alle andere verklaringen uit te sluiten voor je begint aan een verklaring die je dan toch ook moet bewijzen. Dat lijkt me hoe dan ook lastig. Tenzij je ook de “alien” er bij te pakken krijgt 🙂

    

Geef een reactie

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: