Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Chloroquine: Middel erger dan de kwaal?

Op de geijkte complotsites momenteel een hot topic: chloroquine. Het zou hét wondermiddel zijn in de strijd tegen Covid-19. Maar is dat wel zo…

Het zijn gouden tijden voor de “alternatieve media”. De Coronapandemie is een Godsgeschenk voor de mensen achter dergelijke sites. De verwrongen geesten achter dergelijke sites weten van elke detail een complot te maken. Nog wonderlijker is dat het virus tegelijkertijd zelf en een hoax zou zijn én simpel te bestrijden. Kortom, het virus bestaat niet eens en mocht het toch bestaan, dan is er al een medicijn die het hele probleem zo oplost: Chloroquine. Een wonderlijke situatie.

Alternatieve Media

Op deze site roepen we het al jaren: Alternatieve media is gevaarlijk. Anti Vaccinatie, onderbouwd met de grootst mogelijke onzin, wonderlijke verhalen over genezing van kanker, waarbij zij zelf, voor leuk geld, niet werkende medicijnen verkopen aan wanhopige mensen, en ga zo maar door. De mensen achter dergelijke sites zijn of mentaal toch niet helemaal in orde, of illustere figuren die met hun aanpak over lijken gaan. Een combinatie van deze twee komt uiteraard ook voor. Ook niet onbelangrijk: Alternatieve media is een volwassen bedrijfstak waar aan onzin en niet werkende medicatie enorme bedragen worden verdiend!

Toch hebben dergelijke sites een enorme schare lezers die klakkeloos meegaan in de enorme bergen onzin die dagelijks op deze sites verschijnen. Tijdens de Coronapandemie is de invloed van dergelijke sites zelfs zo groot geworden dat de bedrijven achter onze sociale media en zelfs overheden worden genoodzaakt om in te grijpen. Een sneue situatie die niet eens zou bestaan wanneer de argeloze lezer simpelweg ook een beetje eigen huiswerk zou doen zonder alles maar klakkeloos aan te nemen en in het wilde weg te delen op Social Media.

Uiteraard loop je Corona op van de nieuwe 5G technologie. En mocht je het opgelopen hebben, dan kan je er ook simpel weer vanaf komen met een wondermedicijn die ooit voor een heel ander doel werd ontwikkeld, maar ook wonderlijk goed werkt tegen Covid-19.

Het toverwoord is chloroquine!

Chloroquine

Om maar met de deur in huis te vallen. De werkzaamheid van chloroquine tegen Covid-19 is nog steeds niet aangetoond. Dat wil echter niet zeggen dat het in enkele gevallen toch heeft bijgedragen aan de genezing van het virus. Dat maakt van chloroquine, jammer genoeg, nog steeds geen wondermiddel. Er zijn zelfs gevallen bekend waarin chloroquine juist het verloop van de ziekte verslechterde.

Chloroquine komt in twee varianten, de normale chloroquine en hydroxychloroquine en is eigenlijk bedoeld als medicijn tegen malaria en kent nogal wat bijwerkingen. Een ander probleem met chloroquine is dat de werking en de risico’s van het gebruik van chloroquine bij mensen met malaria of een auto-immuunziekte algemeen bekend is, maar bij het gebruik bij Covid-19 patiënten grote risico’s kan opleveren doordat over het algemeen de ernstigere gevallen van Covid-19 oudere mensen en/of mensen met al onderliggende medische problemen betreft. Juist deze mensen zijn gevoeliger voor de bijwerkingen van chloroquine.

En de bijwerkingen liegen er niet om.

Bijwerkingen

De lijst met ernstige en minder ernstige bijwerkingen van chloroquine is imposant. Het wil niet zeggen dat iedere patiënt ook last van de bijwerkingen zal krijgen, maar de kans dat dit wel gebeurd is niet te verwaarlozen.

Voor normaal gebruik, bijvoorbeeld bij het voorkomen van Malaria, wordt een zeer kleine dosis gebruikt, zodat de kans op bijwerkingen vrijwel te verwaarlozen is. Echter bij de behandeling van Malaria, auto-immuunziekten en nu dus ook Covid-19, zal chloroquine hoger gedoseerd moeten worden, met als gevolg ook het toenemen op bijwerkingen.

Deze bijwerkingen zijn (onder andere):

 • Gehoorverlies & Oorsuizen
 • Gezichtsverlies
 • Huiduitslag, galbulten en haaruitval
 • Hoofdpijn & duizeligheid
 • Verlaagde suikerspiegel
 • Maag & darmklachten
 • Zenuw & spieraandoeningen
 • Hartklachten en hartritmestoornissen.
 • Bewustzijn verliezen
 • Ontstoken lever
 • Bloedafwijkingen
 • Geel worden
 • Blauwe plekken
 • Keelpijn
 • Blaren in de keel
 • Neusbloedingen
 • Opgezwollen tong, lippen en gezicht

Bovenstaande is een greep uit de mogelijke bijwerkingen van chloroquine.

 

Werking bij Covid-19

Chloroquine werd in het voorhaar van 2020 op experimentele basis toedient bij een aantal Covid-19 patiënten, en gaven in eerste instantie een beetje hoop op een werkend medicijn tegen het virus. Een aantal patiënten bleek inderdaad baat te hebben bij een behandeling van Covid-19. Helaas bleek echter dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen van een behandeling met chloroquine en wordt het gebruik ervan nu zelfs nadrukkelijk afgeraden. De ernstige bijwerkingen blijken roet in het eten te gooien. Met name het hart en vaatstelsel blijken erg gevoelig.

Een uitgebreide uitleg is hier te vinden: https://swab.nl/nl/covid-19

Ook preventief gebruik lijkt meer risico’s op te leveren. Ook hier wegen de nadelen niet op tegen de mogelijke voordelen.

Het lijkt er op dat chloroquine even een beetje hoop gaf op een werkend medicijn tegen Covid-19, maar dat dit in de praktijk helaas niet tot uiting is gekomen. Hoewel enkele patiënten inderdaad enige baat hebben gehad bij chloroquine, is gebleken dat dit medicijn niet het wondermiddel is waar de wereld op heeft gewacht.

Ondertussen gaat het nepnieuws volop door en tuinen hele volksstammen er met open ogen in zonder ook maar even verder te kijken.

NOOT: Ondergetekende is ook geen medisch deskundige en dus is alle informatie opgezocht in openbare bronnen. Iets wat iedereen vrij staat om te doen en wellicht ook wel handig is bij het lezen van alle onzin die rondgaat tijdens de Coronapandemie.

SiteWeblinkInfo
Medisch Contacthttps://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/hebben-covid-19-patienten-iets-aan-chloroquine-en-hydroxychloroquine-.htmHebben covid-19-patiënten iets aan chloroquine en hydroxychloroquine?
Wikipediahttps://nl.wikipedia.org/wiki/ChloroquineAlgemene informatie over chloroquine
Apotheek.nlhttps://www.apotheek.nl/medicijnen/chloroquine#belangrijk-om-te-weten-over-chloroquineMeer info over chloroquine
nu wijhttps://nuwij.pw/Deze site brengt het merendeel van alle complotsites samen. Neem de hier geplaatste artikelen niet zondermeer als betrouwbaar aan!

De duistere hoeken van Neerlands alternatieve media.

3 2 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x