Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Wanneer stopt een pandemie

Met een Coronavirus dat om zich heenslaat en zich eigenlijk niet onder controle laat krijgen reist ook meer en meer de vraag: Hoe lang nog. Niemand kan in de toekomst kijken, maar pandemieën uit het verleden geven in ieder geval niet echt hoop op een snel einde.

Het slechte nieuws maar eerst: Alle besmettelijke ziektes die in het verleden van de mens zijn opgedoken, zijn nog steeds aanwezig.

Ziektes die al millennia huishouden, zoals Malaria, Lepra, Mazelen en Tuberculose, en ook “nieuwere”, zoals Ebola, Griep, Sars. Mers en noem ze maar op, zijn maar een greep uit de besmettelijke ziektes die na het opduiken ook nooit meer echt zijn verdwenen. Sommigen steken zelfs regelmatig de kop weer op, zoals het ons welbekende Influenzavirus (griep).

In onze geschiedenis is het maar met een enkel virus ooit gelukt om uit te roeien. Het pokkenvirus. Goed nieuws zou men dan denken, maar ook dit virus kent verschillende “variaties”, die nog wel rondwaren, maar een stuk minder gevaarlijk zijn. Ook Covid-19 zal naar alle waarschijnlijkheid een virus zijn wat niet meer zal verdwijnen.

 

Pandemieën in het verleden

Meisje met pokken (1973)

De menselijke geschiedenis kent enkele pandemieën die desastreus hebben huisgehouden. Uitbraken van de Spaanse Griep, en nog eerder, de pest. De Spaanse griep verdween even plotseling als het was komen opzetten. Een spontane mutatie van het virus maakte het een stuk minder schadelijk en besmettelijk (geregresseerd) en verdween na 2 jaren huisgehouden te hebben.

De pest is een ander verhaal. Deze ziekte, die door een bacterie (Yersinia pestis) veroorzaakt wordt, kan ook tegenwoordig nog problemen veroorzaken en is dus bij lange na niet uitgestorven. Het wordt hoofdzakelijk door ratten verspreidt, maar ook andere knaagdieren kunnen de bacterie verspreiden. Het dook door de eeuwen heen met regelmaat op om flink huis te houden, en wist keer op keer een derde van de bevolking uit te roeien. Pas met de komst van betere hygiëne en, nog later, met de introductie van antibiotica verdween de ziekte uit beeld. Tegenwoordig is de ziekte simpel te behandelen, wat ook de dreiging van de ziekte teniet heeft gedaan.

Ook pokken heeft door de eeuwen heen flink huisgehouden en hier geldt eigenlijk wat ook voor de pest geldt wat slachtoffers betreft. Ook betere hygiëne damde de besmettingen aanzienlijk in, maar pas met de komst van een werkend vaccin werd de ziekte ingedamd. De laatste uitbraak van de pokken vond nog in 1972 in het, toenmalige, Joegoslavië plaats. Het laatste bekende slachtoffer was een Engelse fotograve en overleed in 1978.

De ziekte heeft nooit meer de kop opgestoken en wordt als enigste besmettelijke ziekte ooit als uitgeroeid beschouwd.

Vergeet de epidemieën niet

Ook in Nederland hebben deze ziektes huisgehouden, maar virussen en bacteriën hoeven niet perse een wereldwijd probleem te zijn om flink huis te houden. De pest, Spaanse griep en pokken mogen dan de koplopers zijn, maar nog steeds waren er wereldwijd verschillende al dan niet dodelijke besmettelijke ziektes rond die nog steeds kunnen toeslaan.

Cholera, Malaria, Tuberculose, Tyfus, Gele koorts, polio, mazelen, Griep, Rode hond, De Bof en nog een hele rits ziekteverwekkers slaan toe, of kunnen zo weer toeslaan als een vaccinatiegraad te laag zakt en/of bij het opduiken geen maatregelen worden getroffen.

Slecht nieuws dus. Als een pandemie eenmaal een feit is dan is het een blijvertje die alleen maar onderdrukt kan worden met effectieve medicatie en/of een vaccin. De ziekteverwekkers blijven wereldwijd sluimeren en slaan toe zodra de kans zich weer voordoet. Bijvoorbeeld de pest steekt keer op keer nog steeds de kop op, maar richt tegenwoordig nog nauwelijks schade aan doordat het tegenwoordig simpel is te genezen.

Corona/Covid-19

Corona is die nieuwste telg van virussen die behoorlijke, en soms zelfs dodelijke, symptomen kan veroorzaken en wereldwijd toeslaat, en zal zich waarschijnlijk kunnen scharen onder de lijst met besmettelijke ziektes waar de mensheid mee opgezadeld blijft.

Voor het eerst opgedoken in het Chinese Wuhan, kon het virus zich verspreiden zoals niet eerder in de geschiedenis. Binnen een maand dook het virus wereldwijd op en was daarna ook niet meer te stoppen. Het zal zich blijven verspreiden tot er effectieve medicatie beschikbaar komt, of beter, een vaccin, aangezien het er niet op lijkt dat het virus zomaar zal verdwijnen, zoals de Spaanse griep dat deed.

De wereldwijde maatregelen zullen de verspreiding van het virus vertragen, maar niet stoppen. Tot er ook daadwerkelijk een werkend vaccin zal komen, of medicatie voor geïnfecteerde mensen, zal ook deze pandemie het voorbeeld van zijn “voorgangers” volgen, en huishouden tot het gestopt kan worden.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x