Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Mutaties

Het zijn rare tijden waarin overheden en wetenschap meer en meer gewantrouwd worden. Corona bestaat, volgens veel mensen, niet. En een muterend virus is al helemaal lachwekkend. Toch hoeven we de geschiedenisboeken er maar op na te slaan om te zien hoe verwoestend een muterend virus kan uitpakken.

De Spaande griep, de voorlaatste pandemie, kostte naar schatting ergens tussen de 50 en 100 miljoen levens en werd in de hand gewerkt door de aflopende eerste wereldoorlog. Miljoenen militairen en aanverwant konden naar huis, en de Spaanse griep pandemie was een feit.

38 000 Nederlanders stierven aan de gevolgen. Op een totale bevolking van een dikke 6 miljoen inwoners destijds, is dat best heel pittig te noemen. De toenmalige regering deed geen pogingen de ziekte in te dammen en de maatregelen die er wel werden getroffen waren alleen op regionaal niveau. Wel werden er in kranten adviezen geplaatst hoe persoonlijke hygiëne en een schone (werk) omgeving kon helpen om niet ziek te worden.

Kortom, de aanpak van de pandemie, als er gesproken mocht worden van een aanpak, was op zijn minst laks te noemen.

Artsen verklaarden openbaar dat de ziekte een goedaardig karakter had, en zo leek het ook. In het begin dan, want nadat pandemie in Nederland afgezakt en wellicht verdwenen leek, stak het virus in het najaar plotseling in volle hevigheid weer de kop op. Ditmaal een heel stuk dodelijker. Er waren gevallen dat mensen binnen enkele uren ziek werden en overleden, maar meestal duurde het toch enkele dagen tot men er aan overleed.

Dat een virus verantwoordelijk was voor de ziekte was destijds nog helemaal niet bekend, en gedacht werd dat de ziekte voortkwam uit het gebruik van gifgassen ten tijde van de oorlog. Het belang van hygiëne en afstand houden van elkaar was toch al wel doorgedrongen.

Ziekenhuizen lagen vol, maar medisch personeel was nauwelijks meer voorhanden. Artsen hadden geen idee hoe zij de ziekte moesten bestrijden, en schreven daarom maar bedrust, aspirine en hoestdrank voor. In sommige gevallen werden patiënten zelfs geïnjecteerd met iets wat sublimaat wordt genoemd, een kwikverbinding, dus hoogst giftig.

Frappant genoeg grepen veel mensen ook naar de drankfles. Alcohol ontsmet immers, en dus zou dat ook kunnen werken, was de redenatie.

In een tijd van voedseltekorten, rantsoenering en grootschalige armoede, kon de ziekte letterlijk vrij huishouden met een regering die andere dingen aan het hoofd had dan een pandemie.

De pandemie hield flink huis tot en met de zomer van 1919, en zwakte toen af. Net toen men dacht dat de pandemie voorbij was, sloeg het in 1920 nog een keer toe. Ditmaal een stuk minder hevig en zeker minder dodelijk, tot het plotseling ook weer even snel verdween als het was gekomen.

Een dikke honderd jaar later wordt de wereld weer geconfronteerd met een pandemie. De wereld is totaal anders en een stuk kleiner geworden. Met internet kan iedereen binnen minuten de hele wereld bereiken, en we vliegen de hele wereld over. Corona was al continenten overgestoken voor we er ook maar bewust van waren.  

De parallellen zijn duidelijk. Waar de Spaanse griep de wereld over ging dankzij het eindigen van de eerste wereldoorlog en een massale uittocht van militairen richting huis, ging het Coronavirus simpelweg de wereld over dankzij het moderne vliegverkeer. Mensen waren de wereld al over voor ze ook maar symptomen hadden.

Maar daar houden de overeenkomsten nog niet op.

Ook de Spaanse griep kwam in golven en was in eerste instantie vrij mild en leek zelfs even verdwenen in Nederland. Dat het niet was verdwenen was wel duidelijk toen het genadeloos toesloeg en mensen in dagen, soms uren, wist te doden!

Kortom: Een mutatie, en een gevaarlijke ook.

Het is wat een virus doet. Veranderen, soms in ons voordeel, maar soms ook in ons nadeel. Dat er nu nieuwe varianten van het Covid-19 virus opduiken is simpelweg wat te verwachten is. Sla de geschiedenisboeken er maar op na. Daar hoeft niemand wetenschappelijk onderlegd voor te zijn.

Tot nu was het Coronavirus redelijk mild te noemen.

Op dit moment in Nederland alleen al een dik miljoen besmettingen en ongeveer 15000 sterfgevallen.

 

 

Toch nog enorme aantallen en ondanks de maatregelen. Het mag dan toch wel duidelijk zijn dat dit een in potentie enorm dodelijk virus kan zijn als het muteert. Dat het muteert is al waargenomen, en het is zelfs al duidelijk dat enkele mutaties een stuk minder gevoelig zijn voor de huidige vaccins, en eerder opgebouwde weerstand door een eerdere besmetting.

De paralellen met de vorige pandemie worden wel heel erg duidelijk en hoe langer het gaat duren om de huidige pandemie onder de knie te krijgen, hoe groter de kans wordt op een afloop zoals de Spaanse griep.

Een ding is in deze tijd echter wel anders. Niet eerder in de geschiedenis van de mens werd er zoveel verzonnen om een pandemie te bagatelliseren, of zelfs totaal te ontkennen.

Bedenk echter dat in Nederland alleen al 1.5 miljoen zorgmedewerkers zijn, waarvan een enorm aandeel in het “complot” moeten zitten om een pandemie te faken. Wereldwijd is dat aantal enorm veel groter. Willen we echt geloven dit mogelijk is zonder dat dit aan het licht komt?

Enkele weken terug wist een zogenaamd verslaggever in London onder valse voorwendselen een ziekhuis binnen te komen, en maakte foto’s van lege gangen om aan te tonen dat er geen volle ic’s waren. De foto’s bleken gemaakt op heel andere, gesloten, afdelingen om dat de reguliere zorg bijna overal is afgeschaald.

In Groningen twitterde een verdwaasde arts dat hij de hele avond op de coronapost had gezeten, maar er geen enkel coronageval was geweest. Wat hij er niet bij twitterde was dat de post bedoeld was voor mensen met corona-achtige symptomen, maar niet besmet waren met Corona. De naam coronapost was gewoon ongelukkig gekozen.

Dit soort berichtgeving is soms angstwekkend overtuigend, maar altijd te ontkrachten.

Toch trappen mensen er massaal in. De gevolgen zien we regelmatig op het nieuws.  Blije mensen als een vereniging als Viruswaarheid een maas in de wet vindt en de avondklok ongeldig weet te maken. En daar bewijzen ze de Nederlanders toch echt geen dienst mee. Voor iedereen te zien hoe een criminele raadsman, crimineel in de letterlijke zin van het woord, en een voorman uit een criminele familie van een rechtszaak theater maken en een arrogante Jeroen Pols die in zijn cel rechten heeft gestudeerd, wil een rechter wel even vertellen hoe zaken werken.

Viruswaarheid, voorheen Viruswaanzin, wat een veel betere naam was, hangt van complottheorieën en onwaarheden aan elkaar, maar heeft het toch maar voor elkaar gekregen om, ondanks dat, een grote aanhang op te bouwen.

De realiteit zal hard toeslaan wanneer het Coronavirus vandaag of morgen ongenadig huis gaat houden, en iedereen treft, of je nou denkt dat het virus echt is of niet.

Een virus houdt geen rekening met wat iemand nou wel of niet gelooft.  

5 2 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x