Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

De opkomst van QAnon

Complottheorieën over geheimzinnige organisaties zwerven al decennia over internet. Maar niet eerder was er een zo omvangrijk en had zoveel volgers dat zelfs de reguliere media niet meer om het bestaan en de gevolgen heen kan. Maak kennis met QAnon.

 

Gisteren werd bekend dat Donald Trump Corona onder de leden heeft. Niet snel daarna verscheen op diverse alternatieve-media platforms het bericht dat hier een vooropgezet plan achter zit: Donald Trump loopt Corona op, wordt behandeld met een experimentele behandeling, wordt niet ziek en is in een klap het lichtend voorbeeld dat Corona best wel meevalt en wint overtuigend de verkiezingen. Met als bonus een experimentele behandeling, een antistoffencocktail, die dan gelijk gepusht kan worden om de Amerikaanse bevolking gerust te stellen. De aandelen van het bedrijf achter dit experimentele medicijn, Regeneron, schoten ook al omhoog.

Zie hier, de gedachtenwereld van QAnon.  Wellicht iets te voorbarig wanneer Donald Trump alsnog ernstig ziek blijkt te worden.

In den beginne

Het eerste teken van leven van QAnon werd geplaatst op het immens populaire forum “4Chan”, door iemand die zichzelf Q Clearance patriot noemde. Oktober 2017 werd er daar door hem, of haar, een bericht geplaatst onder de titel “Calm Before the Storm”.  De naam (Q Clearance) hint op toegang tot geheime Amerikaanse informatie over kernwapens en aanverwante zaken, en de titel van het bericht op een vreemde omschrijving van Donald Trump over een bijeenkomst met militaire leiders. Nadat Alex Jones QAnon, en het gedachtengoed achter QAnon begon te promoten groeide de QAnon aanhang met sprongen en daarmee ook de complottheorieën achter QAnon, het (extreem) rechtse gedachtengoed en intimidaties.

Alex Jones is een Amerikaans radiopresentator met een grote invloed binnen de alternatieve media. Met zijn programma, The Alex Jones Show, weet Jones een groot publiek te bereiken, en reikt zijn invloed tot ver buiten de grenzen van de Verenigde Staten.

Het gedachtengoed van de QAnon beweging

Aanhangers van de QAnon beweging zien zichzelf als patriotten die het opnemen tegen de zogenaamde “Deep state”  , of de New World Order  . In de praktijk min of meer iedere (overheids) instelling, of persoon die niet meegaat in het gedachtengoed van Donald Trump. Ook niet pro-Trump media, en niet meewerkende social-media bedrijven, vallen hier onder.

De “elite”, ook wel Cabal genoemd, is in deze context het kwaad dat bestreden moet worden.

De QAnon overtuiging

QAnon startte als een strikt Amerikaanse beweging waarvan de aanhangers overtuigd zijn dat het land wordt geleid door satanistische pedofielen met een wereldwijd netwerk voor de handel in kinderen om te misbruiken. Alleen Donald Trump zou aan deze situatie een einde kunnen maken. De persoon achter de anonieme berichten zou dan ook iemand zijn in de nabijheid van Trump, of zelfs Trump zelf. Berichten die raadsels op zich zijn.

Deep state

De QAnanon beweging houdt er een soort parallelle geschiedenis op na waarmee zaken als het ontstaan van ISIS, “mass shootings” tot de moord op Kennedy aan toe verklaard kan worden, en  zelfs Pizzagate een plaats heeft. Kortom, een soort van alternatieve realiteit waarin de elite, of cabal, de touwtjes in handen heeft met een hele andere agenda en duistere plannen voor de bevolking. Hierin heeft ook het misbruiken en vermoorden van kinderen een prominente plek gekregen waarbij, tijdens de verkiezingen in 2016, een complottheorie, die de naam Pizzagate kreeg, een enorme vlucht nam.

Het leger wil af van de Cabal

Achter de schermen zou de cabal, niet te verwarren met de Cabal uit de Star Trek serie, de touwtjes al decennia lang in handen hebben en ondertussen de ergernis van het Amerikaanse leger gewekt hebben. In een poging Cabal uit te bannen zou het leger vervolgens Donald Trump gerekruteerd hebben om als president van de Verenigde Staten orde op zaken te stellen. Prompt komt er, volgens de QAnon aanhangers, een lastercampagne op gang door de media, die voor het merendeel in handen van de cabal zou zijn. De onwelgevallige berichtgeving over Donald Trump wordt Fake News genoemd en de beschuldigingen van connecties met Rusland zouden ongegrond zijn, een poging Trump in een kwaad daglicht te stellen.

Tegen de verwachtingen in wint Trump toch met een twijfelachtige aantal stemmen. Hillary Clinton had meer stemmen, maar door het ingewikkelde kiesstelsel in de Verenigde Staten kwam Trump als winnaar uit de bus.

Trump laat er geen gras over groeien, en de eerste leiders van de deep state worden in het geheim gearresteerd en naar Guantanamo Bay gedeporteerd. Een proces die door QAnon aanhangers “The Great Awakening” wordt genoemd.

Calm Before the Storm

Begin oktober 2017 had Donald Trump een ontmoeting met militaire leiders, gevolgd door een diner in het Witte Huis voor de militaire leiders en hun partners. De voor de ontmoeting aanwezige pers was al verteld dat het draaiboek voor die dag er op zat, en was grotendeels al vertrokken of bezig te vertrekken toen zij alsnog bijeen werden geroepen omdat de President nog iets wilde zeggen over de ontmoeting met de militaire leiders.

Wat er vervolgens kwam werd een raadsel. Wijzend naar de militaire leiders, vroeg Trump aan de reporters “Weten jullie wat dit representeert?”. Gevolgd door de opmerking “Maybe it is the calm before the storm”.

Geen van de aanwezige reporters had een idee waar de President op hintte, dus werden vragen gesteld over waar de opmerking betrekking op had, maar Trump wilde er verder niet meer op ingaan. Over het voorval werd nog dagen na-gespeculeerd, maar een antwoord op waar de opmerking betrekking op had werd niet gevonden.

Het voorval was ook al min of meer vergeten totdat de anonieme QAnon het inmiddels beruchte bericht met de titel “Calm Before The Storm” postte en in dat bericht hintte op komende arrestatie-ronde die de macht en invloed van de deep state zou beëindigen. Hiervoor zou Trump uitgerekend met de door Trump zelf vergruisde Robert Mueller in het diepste geheim samenwerken om een einde te maken aan de deep state. Het einde, The Storm genoemd, moet dan de dag worden waarin de schuldigen gestraft worden.

Ondertussen werd er door Q ook al datums genoemd waarop dit plaats zou vinden, maar gebeurde er vervolgens niks. Volgens Q om diverse redenen, maar zou de President de situatie nog steeds goed in de hand hebben.

Q

De communicatie met Q is eenrichtingsverkeer, waarbij Q alleen berichten post waarvan de inhoud zo vaag is dat ze broodkruimels worden genoemd (als in het Klein Duimpje sprookje). Zoals bijvoorbeeld een foto, waarschijnlijk vanuit een vliegtuig genomen, van een eilandengroepje. Dit moest, volgens QAnon aanhangers, aantonen dat Q samen met de president in Airforce One reist.

De berichten die Q plaatst zijn zo, zoals eerder gezegd, zo vaag dat ze broodkruimels worden genoemd. De QAnon aanhangers die deze berichten proberen te ontcijferen, worden op hun beurt dan weer bakkers genoemd. De mensen die van de kruimels iets proberen te bakken. En daar zijn er veel van met als bijkomend probleem dat er niet vaak overeenstemming is wat betreft de betekenis van de berichten van Q. Ook de identiteit van Q is een raadsel. De naam hint er op dat het iemand is met toegang tot geheime informatie, maar wie er werkelijk schuil gaat achter de naam op 4Chan en later op 8Chan is zelfs voor de aanhangers een raadsel. Verschillende opties doen de ronde, zoals iemand in de nabijheid van de president. Namen als die van Michael Flynn en Dan Scavino zijn al genoemd. Ook de Donald Trump zelf zou Q kunnen zijn, even als voormalig president John F. Kennedy, die zijn eigen dood in scene gezet zou hebben. Kortom, het kan alle kanten op.

QAnon evolueert

Met verloop van tijd is QAnon meer en meer naar de bekendere social-media verschoven, en heeft daarbij nog een paar andere complottheorieën opgepikt of zelfs in de wereld geholpen. Met als resultaat dat de QAnon beweging nog meer mensen aanspreekt, en van QAnon een niet meer te negeren beweging heeft gemaakt.

De complottheorieën

De aanhangers van QAnon hebben een alternatieve kijk op de geschiedenis van de Verenigde Staten. John F. Kennedy zou vermoord zijn omdat hij het bestaan van de deep state wilde onthullen. Toch een beetje in tegenspraak met het idee dat Kennedy ook wel eens Q zou kunnen zijn. De moordaanslag op President Reagan in 1981 zou ook in opdracht van de deep state zijn geweest, en alle presidenten na Reagan tot Donald Trump, zouden in dienst van de deep state zijn geweest.

Onder de aanhangers doen verschillende complottheorieën de ronde die niet noodzakelijk ook door iedere aanhanger wordt onderschreven. Een die wel algemeen wordt onderschreven is het idee dat de elite, de mensen achter de deep state, en deep state zelf zijn verwikkeld in grootschalig kindermisbruik, het vermoorden en de handel in kinderen om te misbruiken. Dit soort beschuldigingen beperken zich dan weer tot alleen de Amerikaanse Democraten, het meer links georiënteerde deel van de Amerikaanse politieke gedachtengoed.

Vooral dit laatste gedachtengoed is niet zo onschuldig als blijkt dat er in de praktijk ook letterlijk mensen met naam en toenaam worden beschuldigd en bedreigd worden.

Hoe verder de QAnon beweging zich uitbreidt, hoe meer complottheorieën onderdeel gaan worden van de QAnon beweging.  Complottheorieën over 5G, Corona/Covid 19, vaccinaties, 911 en meer zijn inmiddels gemeengoed geworden onder de aanhangers. Ook complottheorieën die met elkaar in tegenspraak zijn, lijken geen probleem te vormen.

In het openbare leven

Ondertussen lijkt QAnon steeds verder op te rukken. Zelfs in het Amerikaanse congres zijn minstens 19 kandidaten te vinden met sympathieën voor QAnon om voor het congres gekozen te worden, waarvan minstens twee ook een redelijke kans maken. Ook op social-media is het niet meer te stuiten en in de reguliere media, nieuws, kranten en tv, duikt de naam, QAnon, steeds vaker op.  Bedrijven als Google, Facebook en Twitter zijn op een punt gekomen dat er ook maatregelen worden getroffen om valse of schadelijke berichten te weren. Censuur volgens de ene, noodzaak volgens de andere. Het is inderdaad een opmerkelijke stap in landen waar vrijheid van meningsuiting een grondrecht is. Evenzogoed is het duidelijk dat ongelimiteerd complottheorieën ventileren, of erger, ook daadwerkelijk personen publiekelijk van zaken beschuldigen ook verregaande consequenties kan hebben.

Ondertussen lijkt QAnon steeds verder op te rukken. Zelfs in het Amerikaanse congres zijn minstens 19 kandidaten te vinden met sympathieën voor QAnon om voor het congres gekozen te worden, waarvan minstens twee ook een redelijke kans maken. Ook op social-media is het niet meer te stuiten en in de reguliere media, nieuws, kranten en tv, duikt de naam, QAnon, steeds vaker op.  Bedrijven als Google, Facebook en Twitter zijn op een punt gekomen dat er ook maatregelen worden getroffen om valse of schadelijke berichten te weren. Censuur volgens de ene, noodzaak volgens de andere. Het is inderdaad een opmerkelijke stap in landen waar vrijheid van meningsuiting een grondrecht is. Evenzogoed is het duidelijk dat ongelimiteerd complottheorieën ventileren, of erger, ook daadwerkelijk personen publiekelijk van zaken beschuldigen ook verregaande consequenties kan hebben. Personen worden geïntimideerd, 5G masten in brand gestoken en absurde complottheorieën met vaak geraffineerd gebrachte desinformatie.

QAnon in Nederland

Hoewel het hele QAnon gebeuren in eerste instantie is gericht op de Verenigde Staten, lijkt het er op dat het ook in de rest van de wereld aanslaat. Zo ook in Nederland, waar QAnon een eigen leven is gaan leiden, toegesneden op Nederland specifiek, en Europa in het algemeen.

Welkom bij QAnon Nederland, staat er te lezen op een website die zichzelf QAnon Nederland noemt. Gevolgd door een wel heel suggestieve video

https://qanonnederland.wordpress.com/

Ook hier draait het om Donald Trump die als de persoon wordt gezien welke de wereld zal veranderen en bevrijden van de “deep state”. De deep state die als volgt wordt omschreven:

Wie zijn de Deep State? Iedereen in overheden, inlichtingendiensten en media die Trump tegenwerken en hem zwart proberen te maken.

Of meer specifiek voor Nederland:

QAnon Nederland probeert Nederlanders wakker te schudden over wat er écht gaande is in de wereld. Het NOS Journaal en RTL Nieuws zijn niet altijd eerlijk tegen ons en hebben beperkt de tijd om ons te informeren. Het zijn juist de onderwerpen die je niet ziet in het nieuws die voor ons belangrijk zijn om te weten. Daarom gaan wij m.i.v. vandaag, 4 april 2018, je informeren over zaken die je niet ziet in het Journaal.

Dat lijkt duidelijk. Maar het blijft niet bij informeren alleen. Zo is op de site een overzicht te vinden van Tweede Kamerleden en hun gegevens, zoals mail en twitteradressen met een aansporing vooral te mailen, of te twitteren.

Voor de rest lijkt de site voor het merendeel artikelen te bevatten die niet erg afwijken van wat er op andere alternatieve media ook is te vinden.

Ook Janet Ossebaard, bekend binnen de Nederlandse alternatieve gemeenschap om haar graancirkelonderzoek, doet een duit in het zakje.

https://www.bitchute.com/video/sVbpkJ7ouEAc/

Van Youtube geweerd, heeft het een plek gevonden op Bitchute.

QAnon nu

Waar QAnon eerst een exclusieve Amerikaanse aangelegenheid leek, lijkt het nu een samenraapsel te zijn van allerlei complottheorieën met als rode draad Donald Trump en vermeend kindermisbruik door de hele elite, of zelfs deep state. Een explosieve mix die meer en meer mensen lijkt aan te spreken, en waar we het laatste nog niet van hebben gehoord.. In woord en daad.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x