Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Waarom drinken we melk?

Voor veel mensen dagelijkse kost. Melk!  Vol met kalk, mineralen, vitamine D en proteïnen. Kortom, niks mis met melk wat betreft voedingswaarde. Toch is er met melk iets vreemds aan de hand. We staan er niet echt bij stil omdat melk voor de meeste mensen toch een van de normaalste zaken van de wereld is. Maar toch is melk drinken voor volwassenen niet zo natuurlijk als je denkt. Melk is van nature een product wat bedoeld is voor zuigelingen. Zoogdieren dus, maar dan de jonkies. Veel zoogdieren, en ook, wat nauwelijks bekend is, de meeste mensen, kunnen melk, en melk producten, na een bepaalde periode niet eens meer verdragen.  Zo ongeveer 70% van de mensheid kan melk niet verdragen.

De natuurlijke gang van zaken is dat de mens ergens rond het vijfde levensjaar de eigenschap om lactose te verteren verliest. Lactose is een vorm van suiker die ook voornamelijk in melk is te vinden en wordt afgebroken door het lactase enzym. Zo tegen het vijfde levensjaar produceert het menselijke lichaam dit enzym niet meer, met als gevolg dat melk, en dan voornamelijk de lactose, niet meer verteerd kan worden.

De oplossing ligt in het toevoegen van lactase in melk voor mensen die lactose niet kunnen verdragen. Echter de meeste mensen die wel melk drinken en melkproducten gebruiken, hebben deze toevoeging helemaal niet nodig.

Globaal gezien valt op dat de tolerantie voor melk en melk producten zich concentreert op bepaalde etniciteiten.  Zo is er in Noord Europa nauwelijks een lactose intolerantie, terwijl dat meer naar het zuiden, en Azië juist andersom is, en nauwelijks melk gedronken wordt.

Naar hoe dat kan is inderdaad ook onderzoek gedaan, en men vermoed dat er zo’n 7500 jaren geleden een genetische mutatie is opgetreden welke volwassen in staat stelt melk te blijven verteren. Dit gen is dan ook nog steeds terug te vinden bij mensen die nog steeds in staat zijn melk te verteren.

Daarmee is echter het hele verhaal nog niet gedaan, aangezien deze mutatie ook weer had moeten uitsterven omdat de mens van nature nu eenmaal toch een zoogdier is, en melk voor volwassenen eigenlijk niet meer in een dieet past.

Dat het gen bij bepaalde bevolkingsgroepen toch nog steeds zo prominent aanwezig is, ligt mogelijk in het feit onze voorouders om bepaalde redenen toch werden gedwongen melk te drinken. Mogelijke oorzaken zouden een tekort aan (schoon) drinkwater kunnen zijn, of wellicht ook voedsel te kort. Eenmaal gedwongen ook melk te drinken konden de mensen die niet het gen bezaten ook niet overleven, en overleden aan de gevolgen van diarree of simpelweg voedsel tekort.  Waardoor het “lactose” gen meer en meer prominenter aanwezig werd in de nakomelingen.

Dit kan ook verklaren waarom lactose tolerantie zo plaatsgebonden lijkt te zijn. Overigens is dit enkel maar een theorie waarmee een verklaring gegeven kan worden waarom het gen onder de verschillende etniciteiten prominenter aanwezig is dan onder de andere. Wellicht waren de omstandigheden om te overleven in het toenmalige Europa moeilijk dan elders , en hadden onze voorouders weinig keus dan ook melk in het dieet op te nemen om te overleven.

Kortom, het drinken van melk en het eten van melkproducten is iets wat eigenlijk tegennatuurlijk is, maar door een freak gen mutatie zo’n 7500 geleden er voor zorgde dat een minderheid van de mensheid ook volwassen nog in staat is voeding te verteren wat de natuur eigenlijk heeft bedoeld voor zuigelingen.

Overigens…. Consumptie melk bevat een klein percentage etter! Afkomstig van de ontstoken uiers van koeien, die de natuur uiteraard ook niet bedoeld heeft voor een constante melkproductie voor de mens.

Dat u het maar even weet.

Proost!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x