Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Gasprijs terreur

Transport en productie van olie en gas veranderen nauwelijks. Toch stijgen de prijzen enorm. Waar blijft al dat geld?

Transport en productie van olie en gas veranderen nauwelijks. Toch stijgen de prijzen enorm. Waar blijft al dat geld?

Over het nog steeds bestaan van de koppeling tussen de gas en olieprijs, waarin de olieprijs de prijs van het gas bepaald, bestaat wat onduidelijkheid. Volgens de ene bron zou deze koppeling al voor 2008 stilletjes zijn verlaten, terwijl het volgens de andere bron nog steeds bestaat.  Via de website van de overheid  is er niks over te vinden. Ook niet over hoe de gasprijzen dan wel tot stand komen.

Hoe dan wel?

Tegenwoordig hebben de meeste leveranciers de koppeling tussen olie en gas losgelaten en wordt de gasprijs voornamelijk bepaald op de zogenaamde spotmarkt. Hier worden goederen aangeboden die gelijk worden afgerekend en van eigenaar wisselen. Niet alleen gas wordt op deze manier verhandeld, maar ook alle andere vormen van energie, zoals elektriciteit.

Een bijzonderheid hierbij is dat de aanbieder die het meeste vraagt ook meteen de prijs bepaald voor de andere aanbieders. Wat inhoudt dat wie goedkoop energie weet te produceren deze energie ook kan verkopen aan deze prijzen en dus enorme winsten in de zak kan steken. Bijvoorbeeld windmolens, goedkope en schone energie, zijn nu hun gewicht in goud waard geworden.

Een uitermate onvoordelig systeem voor consumenten. Maar niet voor handelaren en producenten, die goed garen spinnen bij de situatie in Oekraïne. Er is geen enkele druk of zelfs maar een motivatie om energieprijzen ook maar een beetje te “normaliseren” .

Overheid vult de zakken ook

Op de site van de overheid wordt het wel heel mooi verwoord:

De overheid wil dat u zuiniger en efficiënter omgaat met energie. Daarom heft de overheid belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Door de belasting wordt de totaalprijs van energie hoger. Een hogere energieprijs kan mensen stimuleren minder energie te gebruiken.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/milieubelastingen/energiebelasting

Hoe deze “stimulatie” er dan precies uitziet staat er dan weer niet bij. Maar deze “stimulatie” houdt in oud Nederlands in dat de consument dubbel genaaid wordt.  Bijna de helft, een dikke 46%,  van uw energierekening bestaat uit kosten en belastingen. En dat is wel een hele forse “stimulatie”.

Een beetje wrange maatregel is dat consumenten ook nog eens 21% BTW betalen over alle belastingen en maatregelen.

1 Juli 2022 wordt de BTW echter verlaagd tijdelijk, voor een half jaar, verlaagd. Van 21% naar 9%. De energierekening zal hierdoor 10% lager uitvallen. Voor veel mensen zal dit echter niet genoeg zijn om niet in de problemen te komen.

https://www.gaslicht.com/energie-informatie/energiebelasting

Olieprijzen

Olie wordt afgerekend in Dollars zodat de prijs van olie ook mee schommelt met de Dollarkoers.  Stijgt de waarde van de Dollar ten opzichte van de Euro, dan zullen we dat ook merken aan de pomp.  Maar de olieprijs is complexer dan de prijs van gas.  De grootste invloed op de prijs hebben de olie producerende landen waarvan dertien zich hebben verenigd in de zogenaamde Opec.

Maar ook andere landen produceren olie.

Door minder te produceren wordt olie schaarser en dus duurder. Andersom kan ook. Meer produceren en de prijzen zakken. Vooral de Opec gebruikt dit effect al sinds einde jaren 70 van de vorige eeuw om de olieprijzen te beïnvloeden.

De oliemarkt heeft ook maar een beperkt aantal olieproducenten wat maakt dat de winsten een stuk groter zijn dan het zou zijn met meer olieproducenten. Er is nauwelijks onderlinge concurrentie.  De winsten zijn aanzienlijk hoger dan de totale kosten om olie te winnen. De zogenaamde “surpluswinsten”.

We zijn al bekend met het fenomeen dat als zelfs maar een oliesjeik met het verkeerde been uit bed stapt, de olieprijs al omhoog gaat. Of beter, iedere gebeurtenis die min of meer een globale impact heeft, heeft ook zo goed als direct invloed op de olieprijzen. Dit terwijl de kosten voor winning, transport en opslag hetzelfde blijven. Er worden dus keer op keer enorme winsten gemaakt.

Economen, handelaren en andere betrokkenen weten in nieuws en actualiteitenuitzendingen precies te vertellen waarom de olieprijs bij iedere gelegenheid weer omhoog schiet, maar in de praktijk komt het er toch simpelweg op neer dat er bij iedere gelegenheid enorme winsten worden geboekt. Niet alleen de handel in olie levert enorme winsten op, maar ook de Nederlandse overheid weet er flink aan te verdienen middels accijnzen die de consument over het volle bedrag moeten betalen.

Op 31 maart 2022 bedroegen de accijnzen die op brandstof betaald worden 82 cent voor benzine, 53 Cent voor diesel en 36 cent op LPG. Per liter uiteraard. En zo is de oorlog in Oekraïne ook voor de Nederlandse staat een leuke inkomstenbron geworden. Niet allen door de gasprijzen, maar zeker ook door de brandstof prijzen.

Overigens haalt Nederland ongeveer een derde van alle geïmporteerde ruwe olie uit Rusland (2017) en zal de verwachting dat dit minder of niet meer mogelijk wordt ook bijdragen aan het nu alvast stijgen van de olieprijzen.  Money in the pocket voor een situatie die nog niet heeft plaatsgevonden, maar wel alvast de prijzen omhoog stuwt.

De een zijn dood is de ander zijn brood. Het spreekwoord lijkt hier wel letterlijk op te gaan, want er worden miljarden en miljarden verdient aan de oorlog in Oekraïne.

Op het moment dat minister-president Rutte met het nieuws komt dat er wel belastingverhogingen moeten komen wegens enorme tekorten, weten we eigenlijk ook wel dat deze tekorten voor een groot deel al worden gecompenseerd door de extra inkomsten van accijnzen en btw op olie en gas.

4 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x